Google, arama sonuçlarını listelerken sahip olduğu algoritma ile neredeyse 200’ün üzerinde farklı faktörü göz önünde bulundurmakta ve farklı arama sonuçları için sıralamaları bu faktörleri değerlendirerek listelemektedir. Bu noktada en önemli faktör; Google’ın da her zaman dile getirdiği gibi yayınlanan içeriklerin kalitesidir. Eğer sizler de sitenize arama sonuçları aracılığıyla daha çok organik trafik çekmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta şüphesiz ki hazırlayacağınız içeriklerin özgün ve kaliteli olmasıdır. Hangi arama motoru olursa olsun, arama sonuçlarında içeriklerinizin üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken üç konu: “Alakalı içerik, kaliteli içerik ve ilgili bağlantılar.” olmalı.
Sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını belirlemekte en etkin rolü oynayan “içerik kalitesi”, hem sitenize daha çok trafik çekmenize hem de daha iyi dönüşüm oranları yakalamanıza olanak sağlayacaktır. Aranızda eminim ki “Ben kendi özgün ve kaliteli içeriklerimi ürettiğim halde arama sonuçlarında üst sıralarda yer alamıyorum” diye şikayet edenler vardır. Peki madem ürettiğiniz içerikler bu kadar özgün ve kaliteli, o zaman nerede eksik yapıyorsunuz?
Bu yazımda içerikleriniz üzerinde yapacağınız küçük değişiklikler ve düzenlemelerle arama sonuçlarında nasıl daha üst sıralarda yer alabileceğinizi sizlere 5 maddeyle anlatmaya çalışacağım.
İçerik Tablosu
1 – Otorite, Fayda ve Sunumun Gücünü Hafife Almayın
Web siteniz için bir içerik hazırlıyor ve bunu ziyaretçilerinizle paylaşmayı düşünüyorsanız, Google’ın da her zaman söylediği gibi öncelikle ziyaretçilerinizi düşünmeli ve içeriklerinizi onlar için hazırlamalısınız. Peki bunu nasıl mı yapacaksınız? Otoriter olmaya, fayda sağlama ve içeriğinizi en iyi şekilde sunmaya dikkat edeceksiniz!
- Otorite: “Bu içeriğe güvenebilir miyim?”
- Fayda: “Bu içerik yeterince yararlı ve detaylı mı?”
- Sunum: “Bu içerik iyi bir şekilde sunulmuş mu? İçeriğe kolayca erişim sağlayabiliyor muyum?”
Eğer hazırlamış olduğunuz içeriklerle arama motorlarında üst sıralarda yer almayı düşünüyorsanız, yukarıda her maddenin yanında belirtmiş olduğum basit kullanıcı sorularına sitenizin, daha doğrusu içerikleriniz olumlu yanıtlar verebiliyor olması büyük önem taşıyor.
Gelin şimdi bu maddeleri teker teker inceleyerek, aslında olayın ne olduğunu biraz daha pekiştirmeye çalışalım.
Otorite:
Günümüzde otorite veya otoriter site denildiği zaman sizin aklınıza ne geliyor bilmiyorum ama benim aklıma gelen tek şey kesinlikle “Güven”. Aranızda eğer “Otoriter site, yaşlı site demek abi” diyenleriniz varsa “yaşla olmuyor gülüm o işler” dediğimi bilmenizi isterim. Günümüzde webin para birimi “Güven” olmuşken, web sitelerinizin ve içeriklerinizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, öncelikle ziyaretçilerinizin ve arama motorlarının güvenini kazanmalısınız. Peki sayfalarınızın ve içeriklerinizin güvenilirliğini nasıl artırabilirsiniz? Aslında düşününce bu sorunun cevabı oldukça basit.
Her zaman doğru ve haber niteliği taşıyan bilgileri, güvenilir kaynaklardan alıntı yaparak paylaşın. İçeriklerinize orijinal araştırmalar, incelemeler ve yorumlar eklemeyi ihmal etmeyin. Tüm içerik sayfalarınızda, içeriği üreten yazar ve yazarın sosyal medya hesaplarıyla ilgili bir alanı bulundurmaya özen gösterin ki bu sayede içerik sayfalarınızı ziyaret eden kullanıcılar istedikleri zaman yazarlarınızla veya yazıları siz yazıyorsanız sizinle iletişime geçebileceklerini bilsinler. Yani karşılarında gerçekten de kendilerine gerektiğinde yardımcı olabilecek birinin varlığından haberdar olsunlar.
Hazırlamış olduğunuz içerikleri sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak alabildiğiniz kadar çok paylaşım ve beğeni almaya çalışın. Bu noktada alacağınız paylaşımlar sayesinde daha büyük kitlelere ulaşacağınız gibi arama motorlarının gözünde de güven ve değer kazanacaksınız. Web siteniz üzerinde mümkünse güvenli HTTPS protokolünü kullanmaya özen gösterin.
Sonuç olarak hiçbir kullanıcı reklamlarla dolu bir sayfada, yazarının bile kim olduğunu bilmediği bir yazıyı okumak ve karışık sayfa yapısıyla uğraşmak istemez.
Fayda:
Arama motoru algoritmaları her zaman hazırlamış olduğunuz içeriklerin gerçekten de başlığıyla alakalı olup olmadığını algılamaya çalışırlar. Bu nedenle içeriğiniz üzerinde yer vermiş olduğunuz bilgilerin konuyu tam anlamıyla destekleyen bilgiler içerip içermediğini denetlerler.
Eğer içeriklerinizin yararını ve faydasını artırmak istiyorsanız, hazırlayacağınız içerikleri tamamen hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak hazırlamalısınız. Örneğin hedef kitleniz çocuklarsa, hazırlayacağınız içeriklerin dilinin basit olmasına ve içeriklerinizin olabildiğince resim ve video ile desteklenmesine dikkat etmelisiniz.
Bu konu hem kendi özgün içeriklerizi hem de diğer kaynaklarda gördüğünüz ve kendi siteniz üzerinde yer vermek istediğiniz içerikleri hazırlarken hayati bir önem taşımaktadır.
Çünkü kullanıcılar bir konuyla ilgili tüm bilgilere mümkün olduğunca aynı sayfa üzerinden ulaşmak isterler. Bu yüzden içerik sayfalarınız üzerinde benzer konulara yer vermeniz ve bunları sayfalarınız üzerinde olabildiğince basit ve anlaşılabilir bir şekilde yerleştirmeniz çok önemlidir.
Hem içerikleriniz hem de içerik sayfalarınız iyi düzenlenmiş ve ayrıntılı olmalıdır. Ayrıca içerik sayfalarınız üzerinde yer alan ilgili bağlantılar yardımıyla, kullanıcılarınızı içeriklerinizle alakalı diğer sayfalarınıza da yönlendirmeye özen göstermelisiniz.
Sunum:
Web siteniz üzerinde yer alan içeriklerin kalitesi kadar sunumu da çok ama çok önemlidir. Güzel bir sunum ve kaliteli içeriklerle birlikte ziyaretçilerinizi, servisleriniz ve ürünleriniz hakkında çok daha iyi bir şekilde bilgilendirebilirsiniz. Her ne kadar kullanıcılar bilgiyi arıyor olsalar da bilginin nasıl sunulduğuna da dikkat ederler ve bu noktada her zaman gözlerine hoş gelen ya da basit ve kullanışlı siteleri tercih ederler.
İçeriklerinizin sunum kalitesini artırmak istiyorsanız, işe öncelikle içerik sayfalarınız üzerinde yer verdiğiniz popup reklam, metin içi reklam, içerik üstü reklam gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtularak başlayabilirsiniz.
Burada amacınız her zaman kullanıcının ihtiyaç duyduğu ana içeriğe kolayca ulaşabilmesini sağlamak olmalı. Bu nedenle içeriğinizle ilgili ve ziyaretçilerinizin ihtiyaç duyabileceği herhangi bir bilginin reklamların arkasında kalmamasına özen gösterin.
Tüm bunların dışında ziyaretçilerinizin siteniz üzerinde rahatça dolaşmasını ve sayfalar arasında kolayca geçiş yapabilmesini sağlayan bağlantıların da olabildiğince kullanıcı dostu bir şekilde hazırlandığına ve yerleştirildiğine emin olun. Her zaman içeriklerinizin kolayca gözden geçirilebildiğine ve kullanıcıların istedikleri bilgiye kolayca ulaşabileceklerine emin olun. Bunu sağlamak için gerekirse uygun alt başlıklar ve ilgili resimler/videolar kullanmaktan çekinmeyin.
2 – Düzenli ve Güncel İçerik Girişinin Önemi
Google, kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek ve arama sonuçlarında en alakalı sonuçları listeleyebilmek için web siteleri üzerinde yer alan içeriklerin güncel ve taze bilgiler içeriyor olmasına çok büyük bir önem vermektedir. Bu nedenle web sitelerinizi güncel tutmaya ve düzenli olarak yeni içerikler girmeye özen göstermelisiniz.
Google arama algoritmasının bir parçası olan QDF (Query Deserves Freshness) ile birlikte arama sonuçlarına oldukça hızlı bir şekilde giriş yapan güncel konular için arama sonuçları sayfası sürekli olarak yeniden düzenlenmekte ve arama motoru örümcekleri bu konuları içeren sayfaları çok daha hızlı bir şekilde taramaktadır. Bunlara örnek olarak; dünya çapında çıkış yapan yeni bir akıllı telefonun tanıtımını, dünyanın takip ettiği Olimpiyat Oyunlarını, vizyona yeni giren bir filmi, Oscar Ödül Törenini veya benzeri konuları gösterebiliriz.
Google arama algoritmasının bir parçası olan QDF sorgularında yükselmek ve web sitenize daha çok trafik çekmek için Google Trends’den yardım alabilirsiniz. Hedef kitlenizin yaşadığı bölgede popüler veya yükselmekte olan kelimeleri Google Trends aracılığıyla öğrenerek, bu konular hakkında güncel içerikler üretmeniz, hem web sitenizin Google’ın gözünde öne çıkmasına hem de sitenize ekstra trafik sağlamanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Arama sonuçlarına yeni giren kelimeler veya arama sorgularıyla ilgili içerikleri herkesten önce hazırlayıp yayınlayarak, web sitenizin güncel olduğunu ve piyasayı takip ettiğinizin sinyallerini arama motorlarına gösterebilirsiniz. Muhtemelen birçoğunuzun şikayetçi olduğu haber sitelerinin her konuda ilk sıralarda çıkmasının da en büyük nedeni bu olsa gerek diye düşünüyorum.
Yeni ve güncel içerikleri girmeye çalışırken, daha önceden yayınlamış olduğunuz eski içeriklerinizi de unutmamalısınız. Eğer eski içeriklerinizi görmezden gelir ve onları kendi haline bırakırsanız, bir noktadan sonra içeriklerinizin arama sorgularında gerilemeye başladığını fark edeceksiniz. Çünkü günümüzde her türlü sektör hızla gelişmekte ve değişim göstermekte. Buna bağlı olarak hazırlanan birçok içerik de zaman içerisinde güncelliğini ve doğruluğunu kaybetmektedir. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan bir içeriğinizin gerilemeye başladığını fark ettiğiniz zaman, bunun neden olabileceğini düşünerek içeriğinizi yeniden gözden geçirmenizi ve gerekirse içeriğinizi bir elden geçirerek güncellemenizi öneririm. Çünkü Google gerçekten de güncel, güvenilir ve kullanıcıları bilgilendiren içeriklere önem veriyor.
Özellikle eski içeriklerinizi güncellediğiniz zamanlarda, mutlaka “bu içerik gün/ay/yıl tarihinde güncellenmiştir” gibi bir zaman damgası kullanmaya özen gösterin. İçeriğinizi gerçekten güncellemediğiniz halde bu zaman damgasını kullanarak Google’ı kandırabileceğinizi düşünmeyin ama gerçekten içeriğinizi güncellediyseniz bu zaman damgasının, arama sonuçları üzerindeki sıralamanız konusunda size yardımcı olacağını da unutmayın.
Tüm bu anlattıklarımın dışında sitenizi güncel tutmak ve farklı anahtar kelimeler yardımıyla sitenize daha çok trafik çekmek istiyorsanız, sosyal medya platformlarını da sıkı sıkı takip etmenizi ve kullanıcıların en çok konuştukları bir diğer adıyla viral olmaya aday konular hakkındaki içeriklere de siteleriniz üzerinde yer vermenizi öneririm.
3 – Google’ın Panda Arama Algoritmasına Uygun İçerikler Üretin
Google Panda algoritması ilk olarak 2011 Şubat ayında yayınlandı ve web üzerindeki arama sonuçlarının neredeyse %12’lik bir bölümünü etkiledi. Google’ın yayınlamış olduğu bu ilk büyük algoritma değişikliği; özellikle düşük içerik kalitesine sahip ve genellikle diğer yayınlar üzerinde yer alan içerikleri kopyalayarak kendine yarar sağlamaya sağlayan web sitelerini hedef almıştı ki bu konuda büyük ölçüde başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Google’ın ana sıralama algoritmasına da entegre edilen Panda, 2016’nın Ocak ayına kadar birçok yeni güncelleme alarak son halini aldı. Hala da güncellenmeye devam edilen bu algoritma, kullanıcılara en doğru ve alakalı arama sonuçlarının sunulması için çalışıyor.
Peki arama sonuçlarında yükselmek ve Google Panda’yı etkilemek için siz neler yapmalısınız?
- Klişe ve sıradan içeriklerden kurtulun ve gereğinden fazla anahtar kelime kullanımından uzak durun.
- Siteniz üzerinde yer alan içerik sayfaların hiyerarşik yapısının düzenli ve sayfalarınızın kullanıcı dostu olmasına dikkat edin. Bu sayede yüksek dönüşüm oranları yakalayarak Google’ın gözünde sitenizin değerini artırabilirsiniz.
- Cloaking (Kullanıcılara ve arama motorlarına aynı sayfayı farklı şekilde gösterme) veya doorway pages (İlgili içerik sayfalarını beslemek için anahtar kelimeler kullanarak hazırlanan ve herhangi bir şekilde faydalı bilgi içermeyen sayfalar) gibi arama motorlarını aldatmaya yönelik taktikler kullanmayın.
- Web siteniz üzerinde kırık linkler veya hatalı yönlendirmeler olmadığına emin olun.
- Sitenizde yer alan içeriklerin veya sayfaların herhangi bir şekilde tekrarlayan içerik durumuna düşmemesi için gerekli gördüğünüz sayfalarda “canonical” etiketini kullanmaya özen gösterin.
- Kaliteli içeriklerinizin yer aldığı sayfalara gelen backlink kalitesini olabildiğince yüksek tutmaya çalışın, hatta bu noktada sayfalarınıza gelen şüpheli backlinkleri “Google Webmaster Tools” yardımıyla reddedin (disavow).
- Otomatik olarak üretilen veya kopya içeriklerden uzak durun. Unutmayın ki siteniz üzerinde yer alan içerikler ziyaretçilerinizin ihtiyaç duydukları çözümleri tam anlamıyla içeriyorlarsa değerlidirler.
- Kullanıcılarınızın web siteniz üzerinde karşılaşabilecekleri sorunlar veya web sitenizle ilgili sorabilecekleri tüm sorular için bir sıkça sorulan sorular sayfası hazırlamayı ihmal etmeyin.
4 – Schema.org Biçimlendirmelerini/İşaretlemelerini Kullanmayı Unutmayın
Schema.org, web üzerinde yer alan yapılandırılmış verileri tanımlamak için kullanılabilecek en geniş ve kapsamlı kaynaklardan bir tanesidir. Yapısal veya yapılandırılmış veriler sayesinde arama motorları web siteniz üzerinde yer alan içerikleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde anlayabilmektedirler. Web siteniz üzerinde Schema.org işaretlemelerini kullanarak, içeriklerinizin Google arama sonuçları üzerinde “Rich Snippets” olarak gösterilmesine bir diğer deyişle “Zengin Arama Sonuçları” arasında gösterilmesine de olanak sağlarsınız. Bu da arama sonuçları üzerinde hem yükselmenize hem de ziyaretçilerinizin dikkatini çekmenize olanak sağlayacaktır.
Eğer şimdiye kadar web siteniz üzerinde Schema.org biçimlendirmelerini kullanmadıysanız, hemen kullanmaya başlayarak arama sonuçları üzerinde web sitenizin daha yüksek yerlere gelmesini sağlayabilirsiniz.
“Schema.org biçimlendirmeleri nasıl kullanılır?” diye merak ediyorsanız, bunun en kolay yolu şüphesiz ki Google’ın sizler için hazırlamış olduğu “Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı” olacaktır.
Google’ın Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısına giriş yaptıktan sonra işaretlemek istediğiniz veri türünü seçin, ardından aşağıda yer alan bölüme ilgili bağlantıyı yapıştırın ve etiketlemeyi başlat butonuna tıklayın.
Belirtmiş olduğunuz bağlantıya ait sayfanın karşınıza gelmesiyle birlikte, sayfa üzerinde yer alan eksik etiketlerin olduğu bölümleri belirleyerek, ilgili etiketleri ekledikten sonra “HTML oluştur” butonuyla işleminizi tamamlayabilirsiniz. Karşınıza gelen son sayfada da belirtmiş olduğunuz bağlantıya ait sayfanın ilgili etiketlerle hazırlanmış HTML’ine ulaşabilirsiniz.
Tüm bunların dışında yine Google’ın “Yapısal Veri Test Aracı” sayesinde web sayfalarınızın nasıl göründüğünü test edebilirsiniz.
5 – Google Zengin Cevaplar (Rich Answers) Arasında Yer Almaya Çalışın
Zengin Cevaplar, Google’ın kullanıcıların aradığı soruların cevaplarına doğrudan ulaşabilmeleri için başlattığı oldukça kullanışlı bir girişimdir. Bu noktada Google, kullanıcıların sorduğu sorunun cevabını içeren, alakalı ve güvenilir siteler üzerinde yer alan ilgili içerikleri doğrudan arama sonuçlarının en üst bölümünde kullanıcılarıyla paylaşır. Eğer bu noktada siteniz “Zengin Cevaplar” içeriklerine sahipse, organik arama trafiğinizi gerçek anlamda artırabilirsiniz.
Zengin cevapların nasıl göründüğünü merak eden arkadaşlar için aşağıda hemen bir örnek paylaşıyorum:
İçeriklerinizin Google’ın zengin cevaplar bölümünde yer alması için, işe öncelikle kendi sektörünüzde kullanıcıların en çok sordukları soruların bir listeni hazırlayarak başlayın. Bu noktada sektör jargonu yerine tüm kullanıcıların genel olarak soracakları soruları belirlemeye gayret göstermeniz yine sizin yararınıza olacaktır.
Listenizi hazırlamayı tamamladıktan sonra, ilk işiniz sırasıyla bu sorulara cevap veren özel içerikler hazırlamak olmalı. Hazırlayacağınız her içeriğin, doğrudan tek bir soruya cevap verecek şekilde olmasına özen gösterin.
Burada önemli olan noktalardan bir tanesi, hazırlayacağınız içerikte cevap vereceğiniz sorunun <h1> etiketi içerisinde yer alıyor olması ve soruyu cevapladığınız içerik satırlarında da yer yer anahtar kelimelere yer veriyor olmanız olacaktır. Sonrası tamamen Google’ın elinde.
Son Söz
Yukarıda sizlere bahsetmiş olduğum yöntemlere dikkat ederek, içeriklerinizin ve sitenizin arama sonuçlarında yükselmesini sağlayabilirsiniz ama burada önemli olan şeyin sabır olduğunu asla unutmayın.
Bir anda gaza gelip tüm web siteniz üzerinde yer alan içerikleri bir gecede değiştirmeye çalışmayın. Bunun yerine işi biraz daha ağırdan alarak, siteniz üzerinde yer alan içerikleri yavaş yavaş daha etkili ve güncel olanlarıyla değiştirmeye başlayın ve eski içeriklerinizden yeni içeriklerinize gerekirse doğrudan yönlendirme, gerekirse de bağlantılar yardımıyla yönlendirmeler yaparak, yeni içeriklerinizi arama sonuçlarında daha üst sıralara taşımaya özen gösterin.
Yorumlar (2)
alisays:
23 Ocak 2017 at 03:51şu schema.org çok önemli.değer verilmesi gerekiyor özellikle
logar açmasays:
5 Ocak 2018 at 21:57güzel bilgilere yer vermişsiniz, teşekkür ederiz.